Hotellid hakkavad külastajate andmeid senisest täpsemalt üles märkima

15.06.2005
Novembrist jõustuvate turismiseaduse muudatuste kohaselt tuleb majutusettevõttes külastajat senisest suurema täpsusega registreerima hakata, teatas majandusministeerium.

Praegu tuleb majutatava kohta külastajakaardile kanda vähemalt tema nimi, elukoht, majutusteenuse osutamise aeg ja teenuse kasutaja allkiri. Alates novembrist tuleb lisada ka majutatava sünniaeg ja kodakondsus.

Majutusettevõttes koos abikaasa ja alaealisega peatumisel võib nende kohta täita ühise külastajakaardi.

Eestis elamisloata elava välismaalase puhul ning isiku, kes pole ka EL, Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigi või Šveitsi kodanik, kantakse külastajakaardile ka tema reisidokumendi liik, number ja selle välja andnud riik.
Ühe asjaoluna tingis seadusemuudatuse Euroopa Liiduga ühinemislepinguga Eesti poolt võetud kohustus tagada Schengeni konventsioonist tulenevate nõuete täitmine.

Ministeeriumi teatel on majutusettevõtetes viibivate välismaalaste registreerimise ning nende kohta külastajakaartide täitmise eesmärgiks ära hoida ohtu, mis võib peituda näiteks illegaalses immigratsioonis. Samuti saab kogutud andmeid vajadusel kasutada kriminaalmenetluses või kadunuks jäänud või õnnetuse ohvriks langenud isiku kindlakstegemisel.

Lisaks Schengeni konventsioonist tulenevatele nõuetele mõeldi muudatuse tegemisel ka majutusettevõtte ja selle klientide kaitse tagamisele õnnetusjuhtumite puhuks (varing, tulekahju vms). Majutusettevõttes konkreetsel ajahetkel viibivad isikud peavad olema teada.

Registreerimise nõuete täitmist hakkavad kontrollima kodakondsus- ja migratsiooniamet, politsei ja piirivalve.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv