Viljakusravi turism kogub hoogu

21.06.2005
Last soovivad abielupaarid reisivad aina sagedamini teise riiki ning selline viljakusravi turism muutub lähiaastatel aina populaarsemaks, vahendab Reuters ekspertide prognoosi.

Hollandi naised reisivad doonorsperma leidmiseks Belgiasse, sest nende riigis valitseb sellest suur puudus. Saksa naised siirduvad aga viljakusravi saamiseks välismaale, sest Saksamaal ei ole munarakudoonorlus lubatud.

Eriti sageli reisivad välismaale Itaalia naised, sest selles riigis on viljakusravile kehtestatud Euroopa kõige rangemad piirangud, selgitas Genti ülikooli professor Guido Pennings.

Viljakusravi turismi laiendavad naiste ja meeste vähenev loomulik viljakus, suured teaduslikud edusammud ses vallas ning erinevates riikides kehtivad väga erinevad piirangud viljakusravile.

Kuigi uurijad ei väsi kinnitamast, et naise viljakus hakkab alates 30. eluaastast oluliselt langema, lükkavad lääneriikide naised lapse sünnitamist aina pikemalt edasi. Naiste viljakust vähendavad ka suguhaiguste komplikatsioonid ning ülekaalulisus.


Viljakusega on spetsialistide sõnul probleeme igal kuuendal paaril.

«Näib, et viljatusprobleemid võivad lääneriikides lähima kümne aasta jooksul kahekordistuda,» märkis Sheffieldi ülikooli viljakusekspert Bill Ledger.

Euroopa kõige populaarsemad viljakusravi turismi sihtkohad on Belgia, Šveits ja Hispaania.

Pennings selgitas, et reisi sihtkoht oleneb ennekõike soovitud protseduurist ja selle maksumusest asukohariigis.

Hispaaniasse sõidetakse tema sõnul doonorsperma ja –munarakkude pärast ning soovahetajad eelistavad Ameerika Ühendriike ja Jordaaniat.

Viljakuskliinikud pakuvad tänapäeval sageli klientidele täisteenust.

«Nad ajavad korda su viisa. Nad panevad sulle hotellis koha kinni. Nad hoolitsevad kõige eest. See kõik on hinna sees. Nii soovitakse patsientide elu võimalikult mugavaks teha,» rääkis Pennings.

Ta lisas, et viljakusravi turismile annab hoogu internet, kus on väga lihtne ja mugav erinevates riikides asuvate kliinikute teenuseid ja hindu võrrelda.


Postimees

Uudiste arhiiv