Uuest spaakeskusest saab Tallinna suurim hotell

30.06.2005
Arco Vara kavandatav miljardikroonine spaahotell Tallinna südames reisisadama külje all on pealinna üks kallimaid hooneid ning vaieldamatult kalleim majutusasutus.

Spaahotelli hakkab Arco Vara arendama koos Põhjamaade ketiga Holiday Club Finland – esimene ehitab hoone ja jääb selle omanikuks, teine hakkab aga seal kliente vastu võtma. 50 000 ruutmeetri suurune kompleks tuleb sadama Citymarketi ning Merekeskuse vahele, kus praegu on Vaibaparadiisi kauplus ja üksikud vanemad majad.

Kui suurt hulka külastajaid on kompleks valmis teenindama ning mida neile täpselt pakutakse, ei soostunud Arco Vara turundus- ja kommunikatsioonijuht Kadri Lindpere eile avaldama. Samamoodi on selgusetu, millal hoone valmib.

Tutvustavad kavandeid

Tallinna peaarhitekti Ike Volkovi sõnul on soomlased küll käinud linnavalitsusele oma kavandeid juba tutvustamas, kuid nende kallal on veel hulk tööd teha. Esmalt tuleb alale teha uus planeering ning kui see heaks kiidetakse, tuleb koostada projekt ning saada ehitus- ja hiljem ka kasutusload.

«Oleme teinud eskiisi ka oma ettepanekuid hoone liigendamise osas, sest ühe kastina oleks ta ilmselgelt sobimatu,» rääkis Volkov. Maksimaalne ehituskõrgus on selles piirkonnas 22 meetrit maapinnast, mis lubaks ehitada kuni seitsmekorruselise maja.

Kuigi uuest spaahotellist saaks Tallinna üks suurimaid majutusasutusi, ei karda konkurendid selle tulekut eriti. SAS Radissoni müügijuhi Kersti Vaino sõnul on uue projekti spetsiifika ilmselgelt teistsugune, mistõttu kesklinna suured hotellid muretsema ei pea.

«Kokkuvõttes on see kasulik kõigile, sest ta toob Tallinnasse ühe uue niši, millega siia kliente meelitada,» rääkis Vaino. «Iga uus asi toob siia juurde ka uusi inimesi.» SAS Radissonis on ruumipinda 28 000 ruutmeetrit ning ööbimiskohti kuni pool tuhat.

Konkurentsi ei karda

Lindpere kinnitusel on uus kompleks mõeldud nii turistidele kui kohalikele elanikele, kuid ta hoidus täpsustamast. «Kõik hotelli opereerimisega seotu on soomlaste osa, meie ehitame hoone valmis ja jääme selle omanikuks,» märkis ta.

Seni on spaaturismi keskusteks Eestis olnud Pärnu, Saaremaa ja Haapsalu. Tallinnas tegeleb sellega siiani vaid Pirita TOPi kompleksi hotell ning paari aasta jooksul on mõned kohad avatud ka pealinna ümbruses.

Haapsalu sanatooriumiärimehe Urmas Suklese hinnangul, kel on osalus ka TOPi hotelli operaatorfirmas, on konkurentide projekt küll suurejooneline, kuid turu mahtu arvestades see vaevalt kelleltki kliente ära võtab. «Täpselt on muidugi raske ennustada, sest pole teada, mida sinna kavandatakse,» märkis ta.

Tema hinnangul keskendub uus tegija tõenäoliselt eelkõige soomlastest klientuurile, sest ka operaatorfirma pärineb sealt. Teistes spaades hakkavad aga järjest enam käima ka eestlased ning teistest riikidest pärit inimesed.

Uus spaahotell ei ole Arco Vara jaoks sugugi esimene sellelaadne plaan, midagi sarnast on kavandatud ka paari aasta eest erastatud TOPi kompleksi. Sealne hotell on küll juba Suklesele ja tema partneritele opereerida antud, kuid maha pole maetud ka ideed ehitada hotelli veekeskus.

TOPi juhatuse esimehe Ahto Altjõe sõnul on veekeskuse projekt seni ootel nagu muudki sealsed plaanid, sest linnavõimudega ei ole kokkuleppele jõutud. Omanikud loodavad, et töö läheb uuesti lahti pärast sügisesi kohalikke valimisi, mille tulemusel oodatakse nende suhtes sõbralikumalt meelestatud linnavõime.

PM

Uudiste arhiiv