Soomlased õpetavad aitama erivajadustega lapsi

12.07.2005
Eile Jänedal alanud Soome ja Eesti puuetega laste ühises suvelaagris õpetavad soomlased, kuidas erivajadustega lapsi paremini ühiskonnaga liita.


«Sageli on ühe pere tervetel lastel oma puhkus ning haigel lapsel oma, meie tahame perekonna ühendada,» selgitas Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Ene Tomberg. Lisaks lastele tunnevad end kõrvalejäetuna ka isad.

«Rohkem kui pooled puudega laste isad lahkuvad oma perekonna juurest, kuna ema on pühendunud haigele lapsele ning isa tunneb end kõrvalejäetuna,» ütles Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer.

Tema hinnangul tulebki puuetega laste probleemidele lahendusi otsides alustada just pisiasjadest. «Oluline on kas või see, et inimesed oskaksid ja julgeksid haige lapsega suhelda,» ütles Kramer.

Võõristavat suhtumist puudega inimestesse Eestis tunnetavad ka lapsed ise. «Kõige hullem on just see, et tänaval vaadatakse järele,» rääkis 17-aastane liikumispuudega Laura Lillemägi. Et aga probleemid ulatuvad suhtlemisest kaugemale, andis mõista ka neiu ema Leelia Lillemägi. «Meie tänavatel ratastoolis liikumine on üks paras peavalu.»

Kehvad lood on ka ühistranspordiga, kuna suurem osa busse on kõrge põhjaga ning ratastoolis inimesel pole ilma kõrvalise abita sinna üldse asja. Soomes on niisugune olukord välistatud.

«Meil on kõik bussid madalad ning Helsingis leiab alati kerge vaevaga spetsiaalselt kohandatud takso,» ütles oma 15-aastase tütre Anettega Eestisse laagrisse saabunud ema Vuokko Heikkilä.

Eesti ühiskonna suhtumine puudega lastesse väljendub ka selles, et harva leiab puudega lapsi tavakoolist. «Praeguse süsteemi tulemuseks on üldjuhul isoleeritud ja ühiskonnast äralõigatud laps,» tõdes SA Tallinna Lastehaigla kvaliteedijuht Lagle Suurorg.

Et erivajadustega laps saab tavakoolis suurepäraselt hakkama, kinnitab Laura Lillemägi, kes lõpetas tänavu Pärnu vanalinna põhikooli. Liikumisel olid koolimajas abiks sõbrannad ning jalatoed. «Nüüd tahan ametikooli lilleseadet õppima minna,» teatas Laura elurõõmsalt.

Puuetega laste suvelaager

• Suvelaager «Eesti-Soome koostöö laste taastusravis» algas eile ja kestab reedeni.

• Laagrielust võtab osa 20 eesti ja 7 soome last.

• Seal kasutatakse Eesti praktikas esmakordselt hipoteraapiat – ravi hobusega ratsutamisel.

• Eestis on umbes 6000 puudega last, neist 951 on registreeritud Tallinnas.

Uudiste arhiiv