Valgamaa tantsijad osalesid Eesti-Soome ühistantsupeol

15.07.2005
Möödunud laupäeva õhtul toimus Tartus Eesti-Soome ühistantsupidu “Suveöö tantsud”. Oma kohalolekuga austas pidu Eesti Vabariigi president Arnold Rüütel.

Pärast signatuuri sai sõna kultuuriminister Raivo Palmaru, kes meenutas, et esimene Eesti-Soome ühislaulu- ja tantsupidu toimus aastal 2000. Ta ütles, et Eesti ja Soome rahvuskultuuridel on palju ühist.

“Soovin, et kultuurisidemed vennasrahvaste vahel tiheneksid veelgi ja et Läänemeri, mis meie kaldaid uhub, ei lahutaks meie riike ja rahvaid, vaid hoopis ühendaks neid,” sõnas Palmaru.

Torupillihelide saatel tuli publiku ette valges kostüümis tantsupaar.

Karjaselaul ja vastavateemaline tants viisid peokülalised argipäeva. Aga mitte kauaks, sest juba kostis üle kõrge laulukaare meenutus möödunud jaaniööst. Tantsulis-laululises põimingus meenutati sõnajalaõie otsimisi ning aasta valgeimate ööde võlusid.

Publiku ette tulid Soome rahvatantsijad. Neid tervitati tugeva aplausiga. Ja kohe läkski lahti kätlemistantsuks.

Iga õige tantsupeo repertuaari kuulub üsna enesestmõistetavalt “Tuljak”, mida sellelgi peol tantsiti.

Kollase päikese sõõris, mis tantsijatest moodustus, väideti, et me oleme niisama noored kui koit ja eha ning tahame elada koduse põhjataeva päikese all.

Eesti tantsukollektiive toetas heal tasemel segaansambel. “Jooksupolka”, “Krakovjakk” ning “Kaera-Jaan” tulid ühisesituses välja suurepäraselt.

Kui viimased valgusekiired olid kustunud ja pimedusevarjud võimust võtnud, hakkas lauluväljakult kostma lahkumislaul. “Tõuse üles ja läheme ära, siia kauemaks jääda ei saa,” laulis ansambel. Seekordne Eesti-Soome ühistantsupidu oli jõudnud lõpule.

Eesti-Soome ühistantsupeo eel lõbustasid kohaletulnud publikut Tartu lauluväljaku esisel muruvaibal ka Tõrva rahvatantsurühmad Käkra ja Jandali. Nende juhendajaiks on Kärt Vuks ja Ain Veebel. Mõlemaid tantsukollektiive saatis rahvamuusikaansambel Jauram Katrin Kannukese juhendamisel. Põhikavas osales Valgast Rukkilill Virve Sinisalu juhendamisel.

Uudiste arhiiv