Soome politsei hoiatab Eesti taskuvaraste eest

18.07.2005
Soome politsei manitses, et Eestis puhkavad soomlased oleksid oma varaga hoolikamad.


Turistid ja turismibussid Tallinna kesklinnas
Foto: Rauno Volmar

Soome politsei hoiatab Eestisse ja teistesse Balti riikidesse puhkusele minevaid soomlasi olema reisi ajal tavapärasest valvsamad ning arvestama ohuga, et nad võivad ka päise päeva ajal langeda varguse ohvriks ja jääda ilma oma rahakotist, autos või paadis asuvast varast.

Soome politsei hoiatuse edastas laupäeva õhtul oma uudiste põhisaates ka Soome avalik-õiguslik televisioon. Turistide lemmikreisikohta Tallinna vanalinna nimetati saates taskuvaraste paradiisiks. Samas märgiti tunnustavalt ära, et viimastel aastatel on Tallinnas paigaldatud tänavatele videovalve, lisatud politseipatrulle ning taskuvarguste arv väheneb.

“Kui taskuvarguste arv Tallinna vanalinnas on viimasel ajal vähenenud, siis oluliselt on sagenenud vargused autodest,” teatas YLE televisioon. Tallinna politsei ülemkomissari Andres Trussi telekanalile öeldu põhjal peaks autoga siia reisivad soomlased olema hoolikamad.

Abijõud Pärnusse



“Inimesed tulevad linna, jätavad oma kalli fototehnika nähtavale kohale ja see tõmbab vargaid ligi. Kogu Tallinnas on varguste kasvu märgata,” teatas Truss. Autodest varastamine on probleemiks ka teistes soomlaste seas populaarseks kujunenud suvituskohtades, näiteks Pärnus ja Kuressaares.

Pärnusse saadab Soome politsei, nii nagu eelmisel aastal, augustis patrullima kaks politseinikku, kes aitavad varguse ohvriks langenud kaasmaalasi suhtlemisel Eesti politseiga ning samuti lahendada vargusjuhtumeid.
Soome telekanali teatel on kõigis Eesti linnades üks levinumaid taskuvarguse liike “kotijooks” ning taskuvargad ihkavad enim just mobiiltelefone.

Tänavu on soomlasi kimbutatud ka põhjarannikul asuvas Vergi sadamas, kuhu paljud põhjanaabrid armastavad saabuda oma jahtidega. Soome politsei andmetel on vargad sisse murdnud soomlaste jahtidesse ning vähegi väärtuslikud asjad endaga kaasa viinud.

Riiga ja Jurmalasse reisijaid hoiatab Soome politsei olema hoolikamad autodega, sest viimastel nädalatel on nendest linnadest varastatud neli Soome numbrimärki kandvat sõidukit.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Madis Tilga teatel on vargused avalikest kohtadest politseile üks murelapsi. “Kuid me ei saa iga saja meetri peale politseinikku paigaldada. Soomlased peaksid hoolikamad olema,” lisas Tilga.



Politsei õpetas kohvikutöötajaid

•• Eelmisel nädalal pidas Tallinna kesklinna politseiosakond vanalinna kohvikutöötajatele loenguid sellest, kuidas märgata kuritahtlikku tegevust ja milliseid soovitusi varguste ennetamiseks jagada oma klientidele.
•• Koolitusel osales kuus ettevõtet. Koolitustega tegi politsei algust juba eelmisel kuul ning nende eesmärgiks oli selgitada kohvikutöötajatele, milliseid võtteid vargad kasutavad. Siis oskaks klienditeenindajad potentsiaalseid vargaid märgata ja kliente hoiatada.
•• Põhja prefektuuri kesklinna politseiosakonna kriminaaltalituse ülemkomissar Juhan Ojasoo sõnul võeti kohtumised hästi vastu ja huvi temaatika vastu oli suur.
•• “Ei ole võimalik tõsta kogu elanikkonna teadlikkust varaste tegutsemisviisidest, kuid saame õpetada neid, kes päevast päeva väga paljude inimestega kokku puutuvad,” võttis Ojasoo kokku koolituse tuuma.
•• Teoreetilist materjali illustreeriti videolindile salvestatud reaalsete taskuvargustega. M.O.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv