Madonna sai kingiks Sisaski raamatu

16.09.2003
Kuigi Madonna hilines eile oma esimest lasteraamatut “Inglise roosid” esitlevale pressikonverentsile Pariisis Ritzi hotellis üle tunni, kujunes sellest ilmselt linna tähtsaim päevasündmus.

Hotell oli rahvast ja politseiautodest ümber piiratud ning paarsada pressikonverentsile kutsutud ajakirjanikku pidid hotelli pääsuks läbima põhjaliku turvakontrolli.

Eesti Päevaleht kinkis lauljannale Siiri ja Jost Sisaski raamatu “Head ööd, maga hästi”, viidates, et see näeb välja nagu “Inglise roosid” ning tutvustas Sisaskit kui lauljannat, keda on nimetatud ka eesti Madonnaks. “Arvan, et olen temast kuulnud,” vastas seepeale Madonna. Eesti Päevalehe kingikotis olid veel Sisaski plaat “Jälg” ning valik Umblu parimaid plaate.

Madonna ütles ajakirjanikele, et kavatseb välja anda kokku viis raamatut, millest järgmine, “Mr Peabody’s Apples” (e.k ”Härra Peabody õunad”) on kirjutatud poistele ja ilmub juba 10. novembril. “Inglise rooside” kirjutamiseks olevat ta saanud inspiratsiooni oma tütrelt, kelle sõpruskonnalt laenas ka raamatu pealkirja.


Madonna jutustas, kuidas ta kohtunud tütre klassijuhatajaga Londoni prantsuse koolist ja küsinud, kas Lolal ikka sõpru on. Õpetaja siis öelnudki, et koolis hüütakse Madonna tütre sõp-ru inglise roosideks, sest nemad on kooli ainsad inglannad, teised on prantslased.

Madonna tunnistas, et tütrele ema raamat meeldib, kuigi lemmikuks olevat siiski “Pipi Pikksukk”, mida ta õhtust õhtusse lapsele ette loeb.

Lauljanna kõneles pikalt oma keerulisest lapsepõlvest, mil ta oli kadestanud kõiki eakaaslasi, kel olid emad.

Tema ema suri, kui tüdruk oli alles väike ning seepärast tundis ta tihti kurbust ja mahajäetust. Samas polnud see alati negatiivne, vaid andis talle eluks läbilöögivõimet. Madonna lisas, et tema lemmikraamat oli Antoine de Saint-Exupéry “Väike prints”, kellega ta suudab igal juhul rohkem samastuda kui Harry Potteriga. Ta rõhutas, et lapsi õpetavad raamatud on kindlasti paremad kui need, mis vaid meelt lahuta-vad, ning tõstis esile, et lastes tuleb kasvatada ausust ja vaprust.

Madonna sõnul ei kirjutanud ta raamatut selleks, et saada veel kuulsamaks ja rikkamaks, vaid see on tema jaoks vabastav kogemus. Raamatukaanelt võib lugeda, et selle müügitulu läheb lastega seotud heategevusele.
Madonna kiitis veel “Inglise rooside” illustraatorit, USA-s elavat itaalia päritolu Jeffrey Fulvimari, kes lauljanna teksti järgi pildid joonistas.

Raamatuesitlus jätkus õhtul valitud külalistega aiapeol, kus Madonnale ulatas sületäie roose 10-aastane prantsuse ajakirjanik Macha Federovski, kes juhib saadet “M6 Kid” ühes eratelekanalis. Madonna poseeris oma tütre ja 30 prantsuse lapsega fotograafidele.


”Inglise roosid” on raamat tüdrukutele

Madonna esimese raamatuga kaasnev reklaamikampaania (letti 30 keeles korraga!) teeb paratamatult ettevaatlikuks. Õnneks ei leia halvad aimdused kinnitust. Raamat on tore. Ei ole haltuura.

Madonna raamatu sihtgrupiks võiks olla kuni kaheksa-aastane tüdruk. Selles vanuses lapsele teeb raamatu 2/3 osas illustraator. Tänapäeva põnn elab paljuski virtuaalses maailmas: TV, video ja arvutimängud on tema jaoks üsna tavaline kraam. Konkurentsis püsimiseks peab ka lasteraamat olema visuaalselt nauditav, ja seda “Inglise roosid” ka on. Jeffrey Fulvimaril on see esimene lasteraamat, seni on ta illustreerinud ajakirju (Vogue, Harper’s Bazaar, Newsweek jt), teinud reklaamikampaaniat suurtele firmamärkidele, kujundanud CD-sid jm.

Fulvimari piltides on värve ja elurõõmu, ja nad on piisavalt armsad ja lähedased, et meeldida tänapäeva tüdrukutele. Sedasorti tüdrukutele, kes armastavad näiteks uisutada, tantsida ja sõbrannasid klatšida. Eesti kontekstis meenuvad Anu Samarüütli rõõmsad pildid.

Lugu ise on lihtsake. Neli inglise tüdrukut, Nicole, Amy, Charlotte ja Grace, on sõpsid, aga nad ei salli viiendat, Binah’d. Nad on kadedad, sest Binah on väga ilus ja hea sportlane. Siis aga tuleb hea haldjas, kes avab plikside silmad. Selgub, et ka Binah’ elu pole meelakkumine, et ta ema on surnud jm. Siis “inglise roosid” mõistavad oma eksimust, võtavad Binah’ oma kampa ja kõik on jälle happy.

Loo keskmes on seega laste kadedus. Madonna on tunnistanud, et lähtus teemavalikul enda lapsepõlvest.

“Inglise roosid” on esimene raamat viiest omataolisest, mis samuti peagi ilmuvad. Kõigis neis on erisugune lugu ja toimumispaik, aga ka illustraator. Ühised on teemad – ebakindlus, armukadedus ja vihkamine, raskuste ületamine, sõnade võim, inimeste mõistmine. Madonna on õpetaja, aga õnneks mitte kuigi karm. Ilona Martson

EPL

Uudiste arhiiv