26. mail kell 19 Estonia Kontserdisaalis MOSKVA KULTUURIPÄEVAD TALLINNAS

24.05.2010
26. mail kell 19 Estonia Kontserdisaalis MOSKVA KULTUURIPÄEVAD TALLINNAS “Serenaadid Moskvast”

Dirigent VLADIMIR ZIVA, solist ALJONA BAJEVA (viiul)

TALLINNA KAMMERORKESTER

Kavas Mozarti „Väike öömuusika”, Mendelssohni Viiulikontsert d-moll, Tšaikovski „Serenaad”


Eesti kultuuripildis on kahtlemata sündmuseks, et esimest korda toimuvad Tallinnas Moskva kultuuripäevad. 2004. aastal sõlmisid toonased linnapead Juri Lužkov ja Edgar Savisaar kahe linna vahelise tähtajatu koostööleppe, millele järgnes 2008. aastal kultuurikoostöö protokoll. Viimase lisana sai sätestatud vastastikuste külastuste programm. 2008. aastal toimusid Tallinna kultuuripäevad Moskvas ja sel aastal tullakse vastukülaskäigule.

Kokku on Moskva programmis sel korral 5 üritust.

Tallinna Kammerorkestri kontserdiõhtut iseloomustab publikusõbralikkus - ülipopulaarsetest teostest koosnev kava. Alustuseks loob meeleolu Viini klassika pärl - Mozarti serenaad „Väike öömuusika”, seejärel saab nautida viiuldaja Aljona Bajeva säravat tehnikat ja romantilist meelt maailmaliteratuuri ühes tuntuimas viiulikontserdis. Ja kava teises pooles näitab Tallinna Kammerorkester oma keelpillimängu taset Tšaikovski Serenaadis keelpillidele – kaunis romantiline ja suure hingusega muusika.

Aljona Bajeva mängib pillil, mille pärast üksi juba tasub kontserdile minna – see on Stradivariuse viiul nimega „Wieniawski Stradivarius” aastast 1723. Legendaarse viiulimeistri allesjäänud pillid on enamasti hoiul fondides või kuuluvad näiteks pankadele ja neil kõigil on oma nimed. Samuti antakse pille kasutada väljapaistvatele viiuldajatele või premeeritakse nende kasutusvõimalusega noori talente. Nii võitis Bajeva aastase Stradivariusel mängimise võimaluse Paganini konkursil Moskvas.

Bajevat peetakse tänapäeva noorte interpreetide hulgas haruldaseks andeks. Seda kinnitavad ka hulgalised Grand Prix´d ja kuldmedalid üle maailma toimunud konkurssidel. Ja lisaks üldvõidule on ta tihti saanud ka märkimisväärse koguse eripreemiaid – näiteks Poola konkursil 9 (!) eripreemiat, Kuninganna Elisabethi konkursil Brüsselis (2005) publikupreemia ja Jaapanis (2007) noortepreemia „Triumf”.

Dirigent Vladimir Ziva on vastukaaluks noorele triumfeerivale viiuldajale just vanema põlve suurte kogemustega muusik, kes on teinud koostööd selliste vene kultuuri legendaarsete nimedega nagu pianist Svjatoslav Richter ja lavastaja Boriss Pokrovski. Ta on juhatanud märkimisväärseid ooperiprojekte Moskvas ja Viinis ning olnud mitmete Vene ja välismaa orkestrite peadirigent. Maestro Ziva annab igal aastal kontserte umbes 50 sümfoonilise muusika kavaga.

26. mai kontsert on haruldane nähtus, sest on ühtaegu kergestikuulatav laiale auditooriumile ja teisalt näitab maailma ühe kultuurimetropoli Moskva vaimustavat kunstilist taset.

Piletihind on kultuuripäevadele kohaselt lausa sümboolne – 50 krooni.

Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv