„Süüria muistsest kultuuriloost“

23.02.2015
Laupäeval, 28. veebruaril kell 17 toimub Süüria kultuuriloo teemaline loeng ja sellele järgneb arutelupaneel, et mõista Jwan Jan Kurimi kui Süüriast pärit kunstniku tausta ja võimalikku mõju tema loomingule. Süüriast pärit kurdi rahvusest Jan Jwan Kurimi näitus toob lõunamaist värvi halli talve keskele. Kunstnik elab praegu Tamperes ja abstraktsete teoste inspiratsiooniallikaks on Soome hall talv. Jan Kurimi on kultuuriloost ja tänapäeva olukorrast on kutsutud rääkima-kaasa arutama oma ala spetsialistid.

„Üpriski vähesed oskavad seostada muistset Süüriat maailma vanimate müütide ja kirjandusteostega ning teadvustada, et ka Süüria alad olid Mesopotaamia kõrval kogu Euraasia kirjaliku mõtte- ja teadusloo hälliks,“ selgitab Espak Süüria kultuuriloo tähtsust ja huviäratavust. Näiteks ühe vanima inimkonnale teadaoleva müüdi kiilkirjas savitahvlid on näiteks välja kaevatud muistsest Ebla linnast, mida tänapäevase nimega tunneme kui Tell Mardikh ning mis asub ca 50 kilomeetrit Aleppost lõuna pool. Sellest ja paljudest muudest huvitavatest faktidest ja lugudest tulebki laupäeval juttu.

Loengule järgneb vestlusring, kus osalevad vanemteadur Peeter Espak (Tartu Ülikool), vanemteadur Vladmir Sazonov (Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused, Tartu Ülikool), Urmas Asi (Eesti Lähis-Ida ja Islamiuuringute keskus, juhatuse liige), Art Johanson (Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused, muuseumi juhataja).
Tänaseks on kogu Euraasia kultuuri üks hälle langenud kodusõdade ja islamiäärmuslaste terrori küüsi ning kogu regiooni tulevik näib väga tume. Oma võimaluse suurema autonoomia või võimalik et isegi kunagise riikliku iseseisvumise poole on aga oskuslikult ära kasutanud ka kurdid, kellest on hetkel kujunenud üks islamiäärmuslaste vastase võitluse olulisemaid jõudusid. Mis saab kogu regioonist edasi ning milliseid arenguid võiks lähiajal oodata, on arutelu peamisteks teemadeks.

Jätkame eelmise aasta traditsiooni ja korraldame „Kunstist oma sõnadega“ sarja raames sündmusi, mille abil mõista kunstinäitust uuest vaatenurgast. Kõik huvilised on oodatud, üritus on tasuta ning kaetud on ka kohvilaud.

SA Tampere Maja
Jaani 4, 51007 Tartu
+372 7 386 300
www.tamperemaja.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv