Gerhard Ribka näitus „Nädalad kui päevad”

27.05.2009
Reedel, 29. mail kell 16.00 avatakse ETDM-i trepigaleriis Saksa klaasikunstniku Gerhard Ribka näitus „Nädalad kui päevad”.

Gerhard Ribka erakordselt poeetilise ja tundliku loomingu allikaks on kogetud situatsioonid elust, tema enda sisemuses peituvad lätted, unistused nii ilmsi kui peidetud alateadvuse sügavustesse. Seda allikat toidab ta lugedes nii luulet kui muinasjutte, talletab mälusse nähtud erilisi hetki vanadelt fotodelt, rahvakunstist, filmidest.

Gerhard Ribka viljeleb valatud klaasi ja pâte de verre tehnikaid, mida täiendab pidevalt uudsete tehnikate ja materjalidega. Klaas on tihti kombineeritud koos teiste materjalidega nagu vormi materjal, pigmendid, metall, paber jne.

Muinasjutulised ja ebamaised klaasfiguurid on enamasti ilma riieteta, vaid kohati on lisatud mõned üksikud abstraktsed detailid ja sümbolid, seelikud või kroonid. Ei ole päris kindel, kas tegu on mees- või naissoost olenditega. Nad väljendavad igatsust täiuslikkuse ja harmoonia järele.

Näituse „Nädalad kui päevad” peategelane, kes on lahkunud paradiisist omaenese vabal tahtel, satub alguses erilisse aeda - locus amoenus - kus ajal ei ole mõõdet. Ühel hommikul leiab ta rohul lebamas alasti naise, kes on inimeseks muutunud lind kuna ta kaotas oma tiivad….

Klaasikunstnik Gerhard Ribka (s.1955) elab Irsees Lõuna-Baierimaal ja on Neugablonz’is asuva State College of Glass and Jewellery klaasikateedri juhataja. Keemikuharidusega Ribka on õppinud mitmes Euroopa klaasikoolis, sealhulgas Londoni Royal College of Art’is ja Pilchuck Glass School’is USA-s. Ta viib pidevalt läbi loenguid ja meistriklasse Euroopas, Ameerikas ja Jaapanis. On restaureerinud vanade katedraalide vitraaže Inglismaal ja Saksamaal, samuti loonud ka uusi.

Osalenud ligi sajal grupinäitusel ja ta on olnud kümmekond personaalnäitust.

Tema tööd kuuluvad paljude maailma tuntud muuseumide kogudesse, siin vaid mõned näited: Glass Museum Ebeltoft, Taani; Corning Museum of Glass, USA; Glasmuseum Frauenau, Saksamaa; Design Centre Ishikawa, Jaapan jt.

Paralleelselt isikunäitusega juhatab Ribka Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakonnas meistriklassi (1.-10. juuni, 2009).

Näitus jääb avatuks 28. juunini.


Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum
Telefon: 627 4600
info@etdm.ee
http://www.etdm.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv