Festival Täiuslik Vaikus 18.-21. veebruar

08.02.2010
Algab innovatiivseima plaadifirma ECM solistide festival „Täiuslik vaikus”. Maailma mastaabis kõrgetasemeline, samas üllatav, otsiv, loominguline – festival on täiesti omaette nähtus Eesti muusikamaailmas.

Festival toob alati Eestisse loojanatuure, kes pillimehe, helilooja ja omamoodi filosoofina loovad hämmastavaid esteetilisi kooslusi – erilisi helimaailmu. Sel korral on suureks külaliseks legendaarne vanameister Gianluigi Trovesi.

Täiuslik Vaikus on Tallinna muusikaelu rikastav algatus, mille traditsiooniks kujunemisele on sihtasutus Tallinn 2011 juba alates 2008. aastast alates kaasa aidanud.

Festivalil on alati nii välisartistide kui ka Eesti osa. Täiuslik Vaikus saabub sel aastal 18. veebruaril KUMU projektiga, kus Eesti trompeti-kitarri ansambel (Aleksei Saks - trompet, Robert Jürjendal - kitarr), löökpillivirtuoos Andi Pupato (Šveits) ja videokunstnik Casper Obroga (Norra) loovad õhtu pealkirjaga “Helipilte silmapiirilt”, lisades uut värvi ECMi džässimaastikele.

19. ja 20.veebruaril on Mustpeade maja kuulsa itaallase Gianluigi Trovesi duo ja okteti päralt. Duona koos Giovanni Cosciaga (akordion) tehakse kummardus helilooja Kurt Weillile, Trovesi Oktett aga liugleb möödunud aegade heliloojate stiilidel ja rütmidel, luues neist üha uusi ja teisenenud mustreid.

20. veebruaril Tartu Jaani kirikus ja 21. veebruaril Tallinna Niguliste kirkus toovad Daniel Reuss ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor publiku ette suurvormid. Erkki-Sven Tüüri „Triglosson trishagion” on segakooriteos vanale õigeusu teenistuses kasutatavale tekstile, mida lauldakse vaheldumisi eesti, vene ja kreeka keeles. Mitmele keelele viitab ka pealkiri – triglosson (kr. k. kolmekeelne).
Vanaslaavikeelse patukahetsuspalve tekstile loodud Arvo Pärdi „Kanon pokajanen” (1997) kõlas Niguliste kirikus enne ametlikku esiettekannet Kölni katedraalis. Eesti Filharmoonia Kammerkoor on teost esitanud kümneid ja kümneid kordi maailma mainekamatel muusikafestivalidel, suurtes ja väikestes, uutes ja vanades kirikutes.
„Patukahetsuskaanon” on Pärdi kõige ulatuslikum a cappella kooriteos. Helilooja pühendas selle teose loomisele rohkem kui kaks aastat, olles enne seda juba pikka aega väga tõsiselt palveteksti süvenenud.

Festivali kunstiline nõustaja Erkki-Sven Tüür: Mulle imponeerib muudest suurtest label’itest erinev hoiak. ECMi eesmärgiks ei ole toota produkti, mida müüa. Loomulikult nad ka müüvad, ja väga hästi. Aga ajend on salvestada muusikat, milles peegeldub esitajate-loojate tõeline pühendumus ja mis ei juhindu hetketrendidest. Nii saab luua silla jazzi ja komponeeritud muusika vahele, kui need ühisesse kiirtevihku asetada. Sellise kontseptsiooni poolest on see meie muusikaelus, mulle tundub, et ainulaadne.

Festivali kunstiline nõustaja ERKKI–SVEN TÜÜR

Festivali toetajad:
Sihtasutus Tallinn 2011 on 2007. aasta aprillis loodud eraldiseisev organisatsioon, mille ülesandeks on ette valmistada ja koordineerida Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna programmi 2011. aastaks.


Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist!

Vaata lähemalt siit: http://www.filharmoonia.ee/?d=18&m=2&y=2010&op=cal

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv