Üritused Saaremaa Muuseumis

04.02.2011
KURESSAARE LINNUSES
1. septembrist 30. aprillini pääs muuseumi avatud K-P kell 11.00-18.00
Püsiekspositsioon
Saaremaa ajaloost ja loodusest.

AJUTISED NÄITUSED
Keldrikorruse näitusesaalis

13. jaanuarist 27. veebruarini
”Kunst tuleb kapist välja”
Joonistused, graafika ja maalid Tõnis Kipperi erakogust.

Kogumine on kirg, mis aastatega süveneb. Oleks tulnud varem alustada. Näitusel "Kunst tuleb kapist välja" on eksponeeritud kaheksakümmend tööd, mis omandatud viimase paarikümne aasta jooksul. On joonistusi, graafikat ja maali.

Autoritest nimetaksin M. Bormeister, I. Bržeskaja, E. Gailit, I. Torn, V. Tolli, H. Kamdron, L. Kokamägi, S. Leitu, L. Muuga, A. Litvinova-Merilo, R. Raave, E. Valter, J. Tammik ja mitmed teised.

Minu kogus pole palju kuulsaid meistreid. Olen soetanud mitte signatuure, vaid pilte, mis mulle on tõesti meeldinud, millega koos on hea olla.

Üldtuntud nimede vähesus ei iseloomusta mitte kogu, vaid meie tahasihoidlikku kunstiharidust. Hinnast ja väärtusest pole mõtet kunsti puhul rääkida. Need on muutuvad mõisted nii ajas kui ruumis ja võhikule hoopis arusaamatud. Tänan Raul Salumäed ja Saaremaa muuseumi, kes mulle selle näituse mõtte pähe panid ja andsid põhjuse kunst kapist välja tuua. Loomulikult tänan kõiki näitusekülastajaid, kes pidasid vajalikuks seda kunsti vaatama tulla.

Peakorrusel (piiskopi eluruumis)

12. jaanuarist 27. veebruarini
“Tsaarirublast euroni”
Väljapanek Saaremaal käibel olnud maksevahenditest

SEB Kuressaare kontoris 1. detsembrist 2010 kuni 11. jaanuarini eksponeeritud väljapanek on nüüd taas üles seatud Kuressaare linnuse peakorrusel asuvas endises piiskopi eluruumis.

SEB Kuressaare kontori tellimusel Saaremaa Muuseumi poolt kokku seatus näitus Eestis viimase saja aasta jooksul käibel olnud rahadest, mida ilmestavad nende kőrval kasvanud ja elanud 100-aastase Vassili Seema kommentaarid.

"See pole mitte lihtsalt ühe raha lőpp ja teise algus, vaid pigem ühe ajastu lőpp ja teise algus nii raha kui ka majanduse mőttes," selgitas SEB Kuressaare kontori juhataja Aivar Sőrm näituse saamislugu. Mőttest näidata viimase saja aasta rahatähti vőttis Saaremaa muuseum őhinal kinni ja pakkus omalt poolt välja idee näidata kőike sama vana inimese kaasabil.

Väljapaneku koostas Endel Püüa, kujundas Tanja Bőstrov.

16. veebruarist 19. märtsini
“Metsavenna elu”
Näitus Riigiarhiivilt

AVALIK LOENG
Kuressaare linnuse roosas saalis

16. veebruaril kell 16.00
Vestluspärastlõuna “Iga lind kiidab oma laant”
Mati Kaal räägib loomaaiandusest

Mati Kaal (*1946) on küll Tallinnas sündinud, kuid oma juurte poolest tunnetab ta end ikkagi saarlasena. 1968. aastast töötab Mati Kaal Tallinna Loomaaias, sealjuures 1975. aastast direktorina. Olles Saaremaa Muuseumi poolt kutsutud vestluspärastlőunal saarlaste ette esinema, sőnastas oma elutöö tähelepanuväärseima osa loomaaias teinud mees vestlusteemaks "Iga lind kiidab oma laant". Lahtiseletatuna tähendab see, et Mati Kaal räägim asjust, millest ta arvab kőige enam teadvat - nimelt loomaaiandusest.

Kuressaare linnuse roosas saalis toimuv üritus on mőeldud kőigile asjasthuvitatuile.

KONTSERT
Kuressaare linnuse kapiitlisaalis

19. veebruaril kell 16.00
Jääaaria
Kai Kallastu (sopran) ja Andrus Kallastu (klaver) esitavad aariaid Giacomo Puccini ja Giuseppe Verdi ooperitest

JÄÄAARIA on Pärnu Ooperi talvine intelligentset meelelahutust pakkuv ooperimuusikaprojekt, mida on soovitav nautida ainulaadse suvepealinna unistusi, armastust ja emotsioone täis muusikakokteili jäätisevariandina. Kőigile neile, kes otsivad eredaid ja inspireerivaid kunstilisi elamusi, pakuvad äratundmisrőőmu ooperiaariad kvaliteetooperitest.

Kunstiline juht Andrus Kallastu

Kai Kallastu, sopran
Andrus Kallastu, klaver

NÄITUSED VÄLJASPOOL MUUSEUMI

Torgu vallamajas (Iide küla)

2. maist 2006
1903. aasta Peterburi Carl Oswald Bulla fotodel.
Valik fotosid Venemaal, Saksamaal ja Eestis aastail 2003-2004 ringelnud näituselt.

Väljapanek on pühendatud vene fotograafi Bulla 150. sünniaastapäevale.

Näitusel eksponeeritakse Venemaa fotoreportaažide alusepanija Bulla fotosid. Ekspositsiooni peamise osa moodustab mullu Peterburis, Hamburgis ja Dresdenis eksponeeritud näitus "1903. aasta Peterburi Carl Bulla fotodel", millele on lisatud täiendav väljapanek Saaremaa Muuseumis leiduvatest fotodest ning paar Carl Bullale kuulunud eset.

Tegu on fotograafi tööde seni suurima väljapanekuga Eestis.

Näituse korraldamisel olid abiks Saksamaa peakonsulaat Peterburis, Saksamaa suursaatkond Tallinnas ja Goethe Instituut.

Carl Bulla (1855-1929) tegeles 1880. aastast alates fotograafiaga. Bulla oli abielus Sõrve poolsaarelt pärit Christine Juliane Keselbergiga ning ehitas suvila Iide külasse, kuhu asus pärast 1917. aasta revolutsioonisündmusi elama. Praegu asub selles hoones Torgu vallamaja.

Narva Hermanni kindluses

2. detsembrist 2010 kuni 28. veebruarini 2011
“Meie vaarisade vaim”
Alytuse koduloomuseumi näitus Leedu lõunaosa muinaslinnustest
Näituse maaletoojaks on Saaremaa Muuseum

Väljapanek Leedu lõunaosas asuvalt Alytyse Koduloomuuseumilt. Näitus annab ülevaate Alytuse rajoonis asuvatest muistsete leedulaste linnustest, nende ehitosloost, arheoloogilisest leiuainesest, legendidest ning tänapäevasest seisundist.

Lisaks pildimaterjalile ning mahukale tekstiosale on välja pandud ka erinevate muistsete linnusetüüpide liivast maketid. Väljapaneku on koostanud Alytuse muuseumi töötajad Vilma Jenčiulytė (kuraator) ja Artūras Balčiūnas, selle kujundas Gintarė Markevičienė.

Soneburgi kohvikus (Sadama t. 1, Orissaare)

15. jaanuarist 26. veebruarini
Need kõige pisemad
Väljapanek Saare maakonnas tegutsevatest väikemuuseumidest

Saaremaa Muuseumi koostatud väljapanek Saare maakonnas tegutsevatest väikemuuseumidest.

Saare maakonnas tegutsevatest muuseumidest teatakse enamasti ikka vaid suuremaid - Saaremaa Muuseumi Kuressaare linnuses koos filiaalidega Kuressaares, Kihelkonnal, Muhu linnusel ja Ruhnus. Siis veel Muhu Muuseumi Koguva külas ning Kaali Külastuskeskuse tiiva all tegutsevat meteoriitika- ja paekivimuuseumi ning Angla tuulikuid.

Kuid peale suurte ja tuntud muuseumide tegutseb maakonnas veel ligi 15 väikemuuseumi. Nendest see näitus ongi.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Kuressaare, Saaremaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv