Iiri tantsu trupp Solas alustab sel hooajal treeningtundidega ka Paides!

09.09.2011
Iiri tantsu treeningtunnid algavad ka Paides ja Solas trupi juhendaja Liina Bucht ootab kõiki tantsuhuvilisi selle põneva tantsustiiliga tutvuma.

Õpitakse nii traditsioonilisi iiri rahvatantse, kui ka lõike kuulsatest Lord ofthe Dance ja Riverdance etendustest. Tantsime nii kõva- kui pehmekingatantse.

Esimene tund on juba 10. septembril kell 14 Paide Kultuurikeskuse väikses saalis. Sellele eelneb ka etteaste Solase Tartu ja Tallinna tantsijatelt Kultuurikeskuse ees (kell 13.30). Esimene tund on tasuta ja kõik huvilised on oodatud.

Tantsutrupp sai alguse aastal 2007 Tartus. Sel hooaja saab Tartu rühm juba viieaastaseks. Solase Tallinna rühm hakkas tantsima 2010. aasta alguses. Nüüd jõuame ka Paidesse ning ootame kõiki tantsuhuvilisi selle põneva tantsustiiliga tutvuma. Õpime nii traditsioonilisi iiri rahvatantse (jig, reel, hornpipe) kui ka lõike kuulsatest Lord of the Dance ja Riverdance etendustest. Tantsime nii kõva- kui pehmekingatantse. Trupi juhendaja on Liina Bucht (iiri tantsu õppinud 3 aastat Tallinnas iiri tantsu koreograafi Robert Kallasmaa käe all ja võtnud tunde ka iirlaste endi käest ning nüüdseks juba neli aastat juhendanud Solase Tallinna ja Tartu rühmasid.).

Iiri tants jaguneb kaheks: kõvakingatants ja pehmekingatants. Kõvakingatants on tuntud ka kui iiri stepp. Tantsijatel on jalas spetsiaalsed iiri tantsu kingad, millel all fiiberklaas, mis tekitab tantsule iseloomulikku heli. Pehmekingatantsus kasutatakse tantsususse.

Arvatakse, et iiri tantsule panid aluse druiidid, kes tantsisid religioossete rituaalide käigus austamaks tammepuud ja päikest. Maailmakuulsaks sai see stiil aastal 1994, kui Dublinis Eurovisiooni lauluvõistlusel esitati tantsu nimega Riverdance. Sellest kasvas välja terve show, mis saavutas kohe ka ülemaailmse kuulsuse. Iiri tants tundub alguses küll hästi raske, kuid üldiselt juba pärast kuud-kahte trenniskäimist hakkavad sammud ilusti ja tempos välja tulema. Kõige raskem ongi panna aeglaselt õpitu õigesse ehk kiiresse temposse.

Trennid kestavad meil 2 tundi järjest ning koosnevad kahest poolest – esimene tund aega tegeleme pehmekingatantsuga ja teise trennipoole kõvakingatantsuga. Harjutame eraldi tehnikat ja kombinatsioone ning paneme need seejärel kindlasse koreograafiasse. Trennis on vajalikud tantsusussid (nende puudumisel võib esialgu olla sokkides). Õigeid iiri tantsu kingi pole kohe alguses vaja soetada, kuid kui on huvi iiri tantsuga pikemalt tegeleda, siis peaks ostma spetsiaalsed iiri tantsu kingad. Nendest räägitakse lähemalt ka esimestes tantsutundides.

Esimene tund on juba 10. septembril kell 14.00-15.00 Paide Kultuurikeskuse väikses saalis. Sellele eelneb ka etteaste Solase Tartu ja Tallinna tantsijatelt Kultuurikeskuse ees (kell 13.30). Esimene tund on tasuta ja kõik huvilised on oodatud. Edaspidi hakkavad treeningud olema laupäeviti kell 12.00-14.00. Tantsijatele vanuse- ega soopiirangut ei ole. Oluline pole ka eelnev tantsukogemus. Kõige tähtsam on huvi iiri tantsu vastu ja kõik ülejäänu omandame juba koos trennis.

Lähemalt saab Solasega tutvuda meie kodulehtedel: http://solastartu.wordpress.com/ ja http://solastallinn.wordpress.com/

Lisainformatsiooni ja küsimuste-kõhkluste korral pöörduda Liina poole: 53 44 50 11 või selene_dulcineia@yahoo.com

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Paide, Järvamaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv