Paide Huviteater läheb uue näidendiga tuurile

24.11.2011
Paide Huviteater külastab hiljuti lavale tulnud etendusega POOLEL TEEL PUU OTSA Järva-Jaani Kultuurimaja 26. novembril ja Peetri Rahvamaja 10. detsembril.

Inglise teatri teeneline näitleja ja lavastaja Peter Ustinov kirjutas oma kolmevaatuselise näidendi "Poolel teel puu otsa" ("Halfway up a Tree") juba tegelikult 1968 aastal. Maailmas ja ka Inglismaal andis siis tooni nii Vietnami sõda, kui ka tuumapomm.


Eks sellepärast tunduski esialgu mässumeelsena kirjutatud materjal üsna erakordne ja paljuski karmi sõnavaraline. Tegelikult võib P.Ustinovi näidendis näha üsna tugevat kriitikat ja satiiri igale ajastule. Pole ju inimeste maailmapilt selles suhtes üsna palju muutunud. Paljuski on ta isegi läinud veel küünilisemaks.

Nii leidub seal satiiri perekonna küsimustes, kus isa tagasitulek kaugelt lahingutandrilt (tegemist on erusõjaväelasega), näitab kasvõi sedagi, kui vajalikud on teatud hetkedel lastele vanemad ja kui nad juhatust pole saanud, loovad oma maailma kuhu vanadel pole asja. Kuidas fassaadi hoidmine kujuneb pikapeale näiteks erusõjaväelase abikaasale kõige tähtsamaks, olenemata sellest, et lapsed ja isegi kaugelt tagasi tulnud mees vilistab ja hakkab konkreetselt mässama selle vastu. Reaalsuse eest põgenemisel on ju paljude jaoks ideaalne variant pea lihtsalt liiva peita.

Näidendis leidub paljuski seda, mida kaasajal nimetatakse mujal maailmas poliitkorrektsuse puudumiseks. Eks see ole ka põhjus, miks Inglismaal seda näidendit eriti enam ei mängita. Oma osa saavad etenduses nii kaugel maal sõjapidamine (näidendis siis sedapuhku Iraagis) kui ka seksuaalvähemused ning feminism. Seda kõike esitatakse teada tuntud vana hea Briti komöödia võtmes, millest ei puudu kunagi pisarateni torkivtervmeelsus kui ka selgepiirilisus. Näidendi lõpp pakuks kõneainet juba isegi teemal "Usk ja usklikkus", sest nagu me teada saame, pole oluline mitte asjade suurus ega pikkus ega laius vaid VAIM.

Etenduse algusaeg on mõlemas kohas kell 18 ja pileti hind on 4 € ja 5 €.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Paide, Järvamaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv