C-Jam musitseerib Tõnu Talve maalietendusel Paide Kultuurikeskuses

13.09.2012
Tšellokvartett C-JAM musitseerib Tõnu Talve maalietendusl näituse „ELUTANTSUD JA OOTAJAD“ avamisel. Queeni muusika C-Jam töötluses ning Paul Gauguini ja Bert Notke maalid Tõnu Talve versioonis. 21. septembril kell 18 on Paide Kultuurikeskuses võimalus osa saada Tõnu Talvemaalietendusest, millises sulanduvad kunst ja muusika.

Kunstnik maalib publikus silme all tšellokvatteti C-Jam musitseerimise saatel. Sellist emotsioonidest kantud maalimist on hakatud nimetama Fragile kunstiõpetamise meetodiks. Fragile meetodit on Tõnu tutvustanud mitmel rahvusvahelisel kunstiõpetajate sümpoosiumil ja pälvinud sellega kolleegide suurt huvi. On tänuväärne, et huvilistel on võimalus Paides näituse avamisel sellisel maalietendusel osaleda

Tšellokvartett C-Jam on unikaalne kooslus meestest, kes ei karda avardada piire ja püstitada endale enneolematuid väljakutseid. Viimastel aastatel on kvartett Eestimaal suure populaarsuse võitnud. T.Talve näituse avamisel esitab kvartett pop- ja rockmuusika töötlusi, millest suur osa on ansambel Queeni repertuaarist. Nimelt ilmub kvartetil septembris CD Queeni legendaarsete lugudega, uue plaadi kujunduses on kasutatud aga T.Talve maale kvarteti muusikutest.

Kontsert-maalietendus avab kunstnik Tõnu Talve näitus „Elutantsud ja ootajad.
Näitus on avatud Paide Kultuurikeskuses 22. septembrist 7. novembrini.
Tõnu Talve: „Eelkõige on mu näitusemaalid austavad viited B.Notkele ja P.Gauguinile“.
Sari „Elutantsud" on uus versioon B.Notke Surmatantsudest“. „Elu kestab ja see sari ei ole veel valmis," on T.Talve ise märkinud.
Sari „Ootajad“ vihjab aga Paul Gauguini tööle „Ta Matete“. T.Talve ütleb sarja kohta „Me kõik ootame midagi või kedagi“.
Hoiatusena nõrganärvilistele tuleks lisada, et kunstniku tööde seas näeb ka mitmeid aktimaale.
Ühtlasi on näitusel eksponeeritud Talve maalitud tööd C-Jami muusikutest: Pärt Tarvas, Levi-Dnel Mägela, Andreas Lend ja Margus Uus

Ants Juske on Tõnu Talvet iseloomustades öelnud: „Ühe või isegi mitme sõnaga on Talve kunsti raske kokku võtta, sest see sisaldab nii erinevaid asju - viimast isegi ühe pildi sees, kuid see ongi kunsti üks olulisemaid tunnuseid". Ants Juske on Tõnu Talve maalikunsti nimetanud protsessuaalseks. See tähendab, et sama tähtis kui töö lõpptulemus, on viis, kuidas selleni jõutakse. Ja sedagi, et Tõnu Talve tööd tunneb ka 200 meetri kauguselt ära – need on nõnda omanäolised.

Ja kirjanik Kerttu Soans on tabavalt öelnud: „Kuna Talve maalib muusikat kuulates, on muusika rütm ja dünaamika ka tema teostes. Kui lubad sel valehäbita end puudutada, võid lausa füüsiliselt tunda, meeltega aistiga, mis sulle meeldib ja mis mitte. Ja seda mitte Tõnu Talve maalides, vaid sinus endas. Kõik, mis sind Talve töödes ärritab, on sinus. Kõik, mis sind seal paitab ja tunnustab, on sinus“.

Mingi seletamatu metafüüsika või sümbolism on Talve loomingus kindlasti olemas. Ta lisab sinna hoogsat pintslitööd ja jällegi sümbolistlikke vihjeid. Peale selle laseb ta isegi väga äratuntava motiivi puhul fantaasial vohada.

Pääse kontsert-maalietendusele 5 €. Pileti näituse avamisele saab osta SIIT.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Paide, Järvamaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv