Pihlaka looduskeskuses sügisest talve

10.11.2010
Käes on november, aasta eelviimane kuu. Vanarahvas on seda kutsunud ka koolja-, hinge- ja talvekuuks. Novembri alguses liiguvad ringi esivanemate hinged, kellele on eesti kombe kohaselt sobilik saun kütta ning toidulaud katta, et nad ikka pererahvast kaitseksid. Kuu keskel käivad lapsed ning ka ettevõtlikumad täiskasvanud mardi- ja kadrisanti jooksmas ning kuu viimane päev on andresepäevaga, millega algab advendiaeg.

Hingekuu ilmad on sageli heitlikud. Sügisene pori, vihmad ja tuuled vahelduvad talvise pakase ja kerge lumesajuga. Looduses toimuvad suured muutused, nii taimed kui loomad teevad ettevalmistusi pika ja külma talve tulekuks. Kuigi inimesi haarab pigem soov võtta tass teed ja vaadata soojas toas televiisorit, on praegu just sobiv aeg värvilisest loodusest ammutada positiivseid emotsioone ja nautida ilusa Eestimaa erinevaid ilmeid.

„Pole olemas halba ilma, on vaid kehv riietus,” ütlevad tõelised loodusesõbrad. Kui aga endal jääb teadmisi ja oskusi sügistalvisel perioodil looduses aja veetmise kohta väheseks, tulevad appi retkejuhid ja looduskeskused, mis pakuvad põnevaid programme igaks ilmaks ja aastaajaks. Pärnumaal Audru vallas tegutsev mittetulundusühing Pihlaka Looduskeskus on just üks niisugune koht, kus iga inimene saab turgutava elamuse ehedast loodusest.

Pihlaka Looduskeskus loodi 2003 aastal peamise eesmärgiga hoida, säilitada ja tutvustada erinevaid koduloomi, sest kahjuks on enamik eesti kohalikest tõugudest hävimisohus. Talus on aukohal tori tõugu hobune, maakarjaveised ja väheldased kihnu lambad. Liskas neile saab näha ka paljusid teisi taluloomi. Külastajaid tervitavad sead, kitsed, küülikud, kodulinnud ning põnevust lisavad minisead, miniponi ja eesel koos paljude teiste tegelastega.

Lisaks loomapargile on keskuses ka muuseumimaja, kus väljapandud mitmesugust erinevat vanavara – kangasteljed, vokid, keripuud, kraasid, linakammid, koorelahutajad, võimasinad ja palju-palju muud. Muuseumis on kõigil võimalus talutöödele ise käed külge panna – saab villa kraasida ja käsikivil jahu jahvatada. Väljas on endale koha leidnud hulk erinevaid hobutööriistasid koos rehepeksmasinaga.

Looduskeskus korraldab mitmeid erinevaid koolitusi ja kursusi. Kooliõpilastele ja lasteaialastele tehakse peamiselt õppekavaga kooskõlas olevaid loodusretki, kuid huvilised saavad õppida viltimist, seebikeetmist, loomade eest hoolitsemist, ravimtaimede kogumist, vanarahva uskumusi ja palju muud. Nende koolituste eesmärgiks on tuua inimesed tagasi oma juurte juurde, loodusele lähemale. Julgematele on välja pakkuda ka ellujäämiskursused rabas.

Loomulikult ei puudu looduskeskusest ka tähistatud loodusrajad, kus huvilised saavad retkejuhi eestvedamisel tutvuda erinevate taimekooslustega, näha kopra tegevusjälgi ja hea õnne korral näha ka metsaloomi ja -linde oma toimetusi tegemas. Nii võib sügisel kohata käärinud pihlakamarjadest purju jäänud siidisabasid või oravapoisse viimaseid talvevarusid kogumas.

Looduses ringi liikumine annab uusi teadmisi, toidab meeli ja tugevdab tervist. Võta sõbrad ja pere kaasa ning naudi viibimist värskes õhus. Igas maakonnas on selleks mitmeid toredaid võimalusi, kuid kui soov Pärnumaad ka väljaspool rannahooaega külastada, tule Pihlaka Looduskeskusesse looduse muutumisest osa saama ja ehtsat maaelu kaema. Igale külastajale pakume ka tassikese kuuma ürditeed, mis toob talveks tugeva tervise. Rohkem infot meie kohta veebis pihlaka.fie.ee ja loomulikult kohapeal.

Pihlaka looduskeskuse perenaine

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Pärnumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv