Vürtsine-magus-hapu-soolane tai köök

02.02.2011
Aia ja Vana-Viru tänava nurgal asub tai restoran Krua, kus ainsana Tallinnas saab nautida päris õiget tai kööki. Nimelt suutvat tai toidule õige tai maitse anda ainult tailasest kokk. Krua peakokk ongi 33-aastane tailanna May, kelle parem käsi köögis on samuti tailanna.

Restoran Krua on sisekujunduselt idamaine, seda nii mööbli, valgustuse kui ka nõude poolest. Ka muusika on väga omapärane: taikeelne estraad, mida polegi kusagil mujal kuulnud. Menüü on pikk, kuid siiski mitte nii pikk kui kiirsöögikohtades. Maitsesin nii kuulsat tai salatit Som Tami kui ka tai nuudlisuppi kanaga ja erakordseks elamuseks kujunenud värskeid kevadrulle – keedetud riisilehtedesse pakitud kana ja värske köögiviljaga rulle ploomikastmes. Nende järele lähen ma Kruasse kindlasti veel ja veel ja veel. Tai köögi ja Krua restorani kohta oli mul võimalus küsida otse peakokalt.

Kas teie saabumine Tallinna on seotud peakoka tööga tai restoranis või olete elanud siin juba kauem?

Olen Eestis ja Tallinnas elanud viis aastat. Abiellusin eesti noormehega ja tulin siis siia elama.

Kuidas Tais kokaks õpitakse ja milline on olnud teie teekond Krua restorani peakokaks?

Kui oled tailane, siis on toidu valmistamine sul juba veres. Tailased oskavad kõik süüa teha. Tai köögile omaseid maitsetaimi õpid tundma juba lapsena, kodus. Kokakoolis ma ei ole käinud, küll aga olen praktiseerinud restorani tasemel toiduvalmistamist ühe tai peakoka käe all.

Kas tai köök Eestis on selline nagu tai köök Tais?

Väiksed erinevused on, sest kõike, mida vaja oleks, pole siin või ka Soomes saada. Maitsestamise kohta võib aga öelda, et tailased eelistavad eestlaste ja üldse eurooplastega võrreldes tunduvalt vürtsisemat toitu ja sellega tuleb meil köögis ka arvestada ja tai kööki natuke mugandada. Toit on siin pigem pisut magusam kui liiga vürtsine. Samas piisab, kui klient ütleb, et ta soovib just nii vürtsist toitu, kui tailased oma kodus söövad, ja ta saab ka seda. Kuna valmistame igale kliendile toidu eraldi, siis on see kergesti teostatav. Ka supid, mis tai köögis valmivad kiiresti, 5–7 minutiga nagu teisedki road, valmistame igale tellijale eraldi. Suurt podisevat supipada meil tulel pole. Tai köögis on oluline, et toit valmiks kiiresti ja oleks värske.

Mis on teie lemmikroog tai köögis?

Minu lemmik on kindlasti roheline papaiasalat Som Tam. Kuid just see on see, mida me ei saa siin täpselt samamoodi teha, sest siin ei ole kvaliteetset papaiat. Meil on sellele analoog porgandist. Kaste on sama, mis papaiast tehtud salati puhul: punane tšilli, paprika, küüslauk, koriander, laimimahl ning kalakaste. Hea maitsekooslus tekib vürtsist ja värskest laimist.

Mille poolest erineb tai köögis toidu valmistamine teiste maailmaköökidega võrreldes?

Tai köök on üks maailma kuulsamaid tänavakööke, sest siin kasutatakse palju grillimist ning seega toidud on kiiresti valmistatavad. Toormaterjal on tai köögis alati värske, kasutame üldjuhul tailiha ja ainult fileetükke. Kõik valmib kiiresti, sest lihatükid on väikesed ja salatid on värsked.

Mis teile meeldib eesti köögis?

Mulle maitseb kartul ja hapukapsas. Ja verivorst. Üldse on teie jõulutoit suurepärane! Ka meeldivad mulle siinsed piimatooted, kohupiim ja või ja juust. Hapukoor meeldib mulle, panen seda alati oma supile, kuigi Tais seda üldse ei ole. Veel meeldib mulle must leib, selline pärmine ja hapu. Ka sai meeldib, isegi ilma võita. Tais ei ole üldse leiba, valget ka mitte. Jasmiiniriis on see, mis on peaaegu iga toidu kõrval.

Kes teie kodus süüa teeb? Ja kas tai toidud võimaldavad kokal olla loominguline ja vaba?

Kodus teen süüa mina. Kuna minu abikaasale kõik tai köögis ei maitse, teen ka eesti toite. Aga minu lemmik on ikkagi tšilli, mis on alusmaitsetaim ja mida kasutan paljude toitude valmistamisel. Sellist kokkamist nagu Euroopa köögis, et vahel proovitakse nii ja vahel naa, tai köögis ei ole. Retseptid on vanad ja traditsioonilised – näiteks Tom Yam (terav-hapu), mis on ehk tai köögi kuulsaim. Ehk just sellepärast on alati tunda, kui tai köögis on ametis olnud tai kokk. Kui meie toite teeb näiteks india või malaisia kokk, on tulemus teine.

Kuidas teile meeldib peakoka amet?

Ma tulen iga päev suure rõõmuga tööle. Naudin tööl olemist ja töö tegemist väga. Köögis töötab veel üks tailanna ja üks Eesti noormees, kes üksi veel süüa ei tee, aga õpib abitöödel. Temperament ja tempo on tailastel teine, aga me saame hakkama. Eks igal kultuuril on oma eripärad, mis vahel tulevad välja. Eestlased on pisut aeglasemad, aga tai toidu valmistamine on kiire, vahel tuleb töötada korraga mitme panniga. Kuid see pole probleem – me saame kolmekesi köögis hästi hakkama.

Allikas: ajakiri Üks

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"Asub vanalinna serval (Aia tänaval, mitmeid kordi mööda sealt käinud ja ei hakanud kohe silmagi). Augusti lõpus sai kaasa soovitusel... (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv