Pühapäeval esietenduvad Pärnu Vanalinna õuel Palvestseenid kvaliteetooperitest

28.07.2011
Pühapäeval, 31.juulil 2011 kell 22.30 toimub Pärnu Vanalinna õuel installatsioon-ooperi PALVESTSEENE KVALITEETOOPERITEST esietendus.
Etendus kuulub Pärnu Ooperi sarja KATALOOG ning selles kõlab Bellini, Donizetti ja Verdi muusika. Kui inimlikud võimalused keerulisi olukordi lahendada on ammendunud, ei jää inimesel muud üle, kui pöörduda palves jumala poole. Palve jõud on suur ja paluda võib kõike: verise sõja lõppemist, armastatud inimese tervenemist, jumala armu kavandatavale ettevõtmisele. Kui ooper lõpeb õnnelikult, oli palvest kasu. Enamasti on aga ooperis esitatav palve vaid lootusetu olukorra kinnitus: jumalad võivad halastada, kuid inimesed mitte. Peaosas esineb sopran Kai Kallastu, jumalakujude autoriks on Jasper Zoova.

Palvestseene saab Pärnu Vanalinna õuel nautida veel teisipäeval, 2.augustil ning neljapäeval, 4. augustil kell 22.30.

Täna võib sellel suvel viimast korda vaadata-kuulata kontsert-kino PAAN JA TÜDRUK, milles põimuvad hõrgust eesti, vene, prantsuse ja jaapani muusikast ning improvisatsioonidest kontsert ja fantaasiafilm paanist ja tüdrukust. Kas muusikat saab näha? Kui suled silmad, näed värvide segunemisi, näed kurbust kellegi näol, näed looduse ilu ja valu, unenäolisi seiku.. Kas kunsti saab kõrvadega kuulata? Sa vaatad loodusmaale ja kuuled selgelt unistavat flöödiheli, poognatõmbeid ja pitsikaatosid, mis vihmapiiskadena su silme eest vilksatavad... Esinevad flötist Leonora Palu ja viiuldaja Indrek Palu. Filmi stsenarist, rezhissöör ja operaator on Tõnis Liivamägi ning kunstnik on Gabriela Liivamägi.

Reedel toimub kolmas kontsert sarjast Bach Pärnus, millel saab lisaks Bachi oreliteostele kuulata laule Hugo Wolfi Hispaania vaimulike laulude kogumikust. Kontserdil esineb sopran Kai Kallastu, keda saadab digiorelil Andrus Kallastu.

Laupäevasel Suveaariate sarja kontserdil esitavad sopranid Katrin Targo, Kai Kallastu ja Kersti Ala-Murr klassikalisi ooperiaariaid Georg Friedrich Händeli, Wolfgang Amadeus Mozarti, Richard Wagneri, Giuseppe Verdi ja Vincenzo Bellini sulest.

Noor eesti sopran Katrin Targo lõpetas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ooperilauljana 2007. aastal Rostislav Gurjevi klassis. Aastatel 2005-2006 õppis ta Viini muusika- ja etenduskunstide ülikoolis professor Franz Lukasovsky juhendamisel. Praegu õpib ta seal professor Claudia Visca lauluklassis ning ooperistuudios professorite Christoph Meieri ja Reto Nickleri käe all. Aastal 2007 on ta pälvinud võidu Yamaha Music Foundation of Europe stipendiumikonkursil ning aastal 2008 Mart Saare nimelisel laulukonkursil. Ta esinb regulaarselt lauljana Tallinnas ja Viinis. Tema rollide hulka kuuluvad Lauretta Puccini ooperist Gianni Schicchi ning Ilia Mozarti ooperist Idomeneo. Järgmisel hooajal laulab ta Viinis Belinda rolli Purcelli ooperist Dido ja Aeneas ning Rahvusooperis Estonia Kleopatra rolli Händeli ooperist Julius Caesar. Samuti osaleb ta Estonia sügisestel galakontsertidel.

Sopran Kersti Ala-Murr on viimased 14 aastat elanud ja töötanud Norras. 2009. aastal omandas ta Stavangeri Ülikoolis professor Elizabeth Norberg-Schulzi lauluklassis magistrikraadi ja läbis 2010. aastal sealsamas kraadijärgse diplomiprogrammi.
Lisaks soolokontsertidele Euroopas, Ameerika Ühendriikides ja Kanadas on lauljatar osalenud Rahvusooper Estonia, EMTA Ooperistuudio ning Karlsruhe Ooperikôrgkooli etendustes. Dirigent Per Kristian Skalstadi taktikepi all laulis ta Norras Vitellia osa Mozarti ooperis Tituse halastus ning Håkon Austbø juhatusel esitas ta Arnold Schönbergi melodraamade tsükli Kuu-Pierrot. Kersti Ala-Murr on esinenud Nordfjordi Ooperiorkestri, Pärnu Linnaorkestri, UiSi ning Stavangeri Sümfooniaorkestri solistina, osalenud Arvo Pärdi muusikafestivalil, Olivier Messiaeni mälestusfestivalil ja festivalil Ny Musikk ja kandnud ette uudisteoseid. Ta on olnud poolfinalist Rahvusvahelisel Ooperilauljate konkursil Rietis ning Iris Adami Corradetti konkursil Paduas. 2005. aastal pälvis ta auhinnalise koha Hendrik Krummi nimelisel konkursil Eestis. 2008. aastal oli ta Stavangeri Ülikooli solistide konkursi vôitjate hulgas. Kersti Ala-Murri jaoks oluliste preemiate hulka kuuluvad ka Stavangeri Ülikooli kunstnikupreemia värvikate ja huvitavate interpretatsioonide eest ning Fredrikstadi valla Kultuuripreemia. Aastatel 2007 ja 2009 oli ta Eesti Interpreetide Liidu stipendiaat. Tihedas koostöös akordionist Jaak Lutsojaga on aastal 2010 valminud CD-plaat Vaikimine oleks vale...


10. juulist kuni 13. augustini 2011 toimuv Pärnu Ooperi Suveaaria on intelligentset meelelahutust pakkuv ainulaadne suvepealinna vabaõhu muusikateatrifestival. Etendused algavad sumedatel suveõhtutel poolteist tundi enne keskööd erilise atmosfääriga Pärnu Vanalinna õuel. Rambivalguses saab nautida kõlade ja lavakunsti keelde tõlgitud unistusi, armastust ja emotsioone. Äratundmisrõõmu tekitavad ooperiaariad, üllatuslikud kõlad nüüdisheliloojatelt, silma erutavad videopildid ning etenduspaiga loomulik akustika loob müstilise lavalise terviku, millele lisab varjundeid loodushäälte ja -värvide ootamatu sekkumine. Suveaaria on kõigile neile, kes otsivad eredaid ja inspireerivaid kunstilisi naudinguid. Kunstiline juht Andrus Kallastu.

Etendused ja kontserdid algavad Pärnu Vanalinna õuel (Nikolai 26 / Pühavaimu 19) kell 22.30.

Pääsmed hinnaga 15 eurot (makse sularahas) on müügil pool tundi enne algust kohapeal.
Pääsmed hinnaga 10 eurot on eelmüügis internetis www.piletimaailm.com ning Piletimaailma müügipunktides üle Eesti.

www.ooper.parnu.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Pärnu, Pärnumaa

Pärnu, Pärnumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv