Tartu tähetornis tuleb juttu Neptuuni avastamisest

11.12.2014
16. detsembril kell 18.15 toimub Tartu tähetornis selle aasta viimane astronoomialoeng. Külas on Tartu Observatooriumi vanemteadur Tõnu Viik, kes räägib teemal „John Couch Adams ja Neptuuni avastamise lugu“.


„Ettekandes tuleb juttu sellest, kuidas 24-aastane inglise astronoom tegi Newtoni gravitatsiooniteooriat kasutades kindlaks planeeti Uraan häiriva, veel tundmatu planeedi asukoha,“ tutvustab teemat Tõnu Viik. „Räägime ka sellest, kuidas see avastus noormehe tagasihoidlikkuse ja briti "nokkimisjärjekorra" tõttu prantsuse astronoomile kätte mängiti ning kuidas saksa astronoom selle planeedi lõpuks ära nägi."


Lisaks Maale tunti juba ammustest aegadest viit Päikesele kõige lähemat planeeti ehk Merkuuri, Veenust, Marssi, Jupiteri ja Saturni. Aeglase liikumise ja tuhmuse tõttu oleks Uraani ja Neptuuni enne teleskoobi kasutuselevõttu rakse leida olnud. Planeedi Uraan avastas 18. sajandi lõpus astronoom William Herschel ning nii astronoom ise, kui avastuse teinud 7-jala pikkune teleskoop, saavutasid kohese maailmakuususe. Populaarse teleskoobi hankis endale 19. sajandi alguses ka Tartu tähetorn.

Järgmise aasta esimene astronoomialoeng toimub 20. jaanuaril.

Astronoomialoengud on kõigile huvilistele tasuta.

Lisainfo:
Janet Laidla
Tartu tähetorni juhataja
tel 5296113
janet.laidla@ut.ee
www.tahetorn.ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv