Kirsimäe aida keldris ootab hinnaline kogu

30.03.2009
Nädala pärast avatakse Viljandis Kirsimäe aidas pärimusmuusika teabekogu, mis koosneb heliarhiivist, raamatukogust ja infokeskusest.

Viimastel päevadel on seni peaaegu tühjalt seisnud uhkes võlvlaega keldriruumis üles seatud kogu vajalik tehnika, külastajate töölauad ning fonoteegiriiulid, millel püüavad pilku plaadid ja raamatud.

Teabekogu hakkab pakkuma põhiliselt kodumaise pärimusmuusikaga seotud materjale, kuid vaatab teemale avatud pilguga, tänu millele leidub materjale mitmelt mandrilt.

«Teabekogu avamist on ette valmistatud pikalt,» rääkis juhataja Aleksander Sünter. «Kõigile huvilistele avame uksed 27. märtsil pärast aida muusikute kontserti.»

Teabekogust saab info- ja inspiratsiooniallikas nii harrastajatele kui professionaalidele, nii õppuritele kui õpetajatele, rääkimata lihtsalt muusikasõpradest.

Fonoteegis on ligi 2000 heliplaati, mis Sünteri hinnangul on alustamiseks väga tugev platvorm.
«Avamisega teabekogu muidugi lõplikult valmis ei saa,» täpsustas juhataja. «Materjale lisandub järjest ning peame mitme partneriga koostööplaane.»

Viljandis avatavaga sarnast teabekogu maailmast ei leia ja kusagil mujal Eesti pärimusmuusikale sellist rõhku ei panda.

«See on ka loogiline, sest meie oleme selle kultuuri kandjad,» lausus Sünter. «See on meie missioon ja võimalus ühekorraga.»

Kogus on talletatud ka niisugust materjali, mis pole säilinud muusikutel endilgi. Sünteril, kes on ka regirokkbändi Oort ninamees, on näide omast käest tuua. «Leidsin siit Oorti loomingut, mille kohta ma enam ei mäletanudki, et midagi sellist sai kunagi tehtud,» muigas ta. «Kultuuridokumendi aspektist vaadates on siin tõesti väga väärtuslikke materjale.»

Teabekogu hakkab olema avatud esmaspäevast reedeni kella 10—17. Esialgu sealt materjale kaasa laenata ei saa. Kogu teeb koostööd teiste arhiivide ja erialase info vahendajatega nii Eestis kui mujal.

Teabekogu avamist on toetanud Ettevõtluse Arendamise sihtasutus ning asjatundjate hinnangul võivad kogus leiduvat tehnilist keskkonda kadestada ka Põhjamaad.


24tundi.ee
Margus Haav, reporter
Foto: Elmo Riig / Sakala
http://www.24tundi.ee/?id=96414&redir=

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Viljandi, Viljandimaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv